feedd 2014.04.09. 22:22

Bevezető

Aki véletlenül erre a blogra jut, valószínű, hogy megkérdezi magától: "mégis mi a fene az az intp?"

A kérdésre választ adva, az INTP egy a 16 MBTI-típus közül. Nem hiszem, hogy ezzel még bármit segítettem volna, úgyhogy még adok egy pár infót. Az MBTI egy pszichológiai rendszer, amely az emberek személyiségét hivatott megállapítani, és ez alapján egy-egy típusba sorolni. Az egész kitalálója Freud híres tanítványa, C.G. Jung volt. Az ő ötletét dolgozta tovább Isabel Myers-Briggs, anyja és férje segítségével. Az ő nevét kapta meg végül az egész rendszer, így született meg az MBTI( Myers-Briggs Type Indicator) mozaikszó. A rendszerhez egy teszt is készült, amelyet kb. 6000 diák közreműködésével ki is próbáltak, sikerrel. Bár szokták kritizálni (legtöbbször a felmerülő Forer-hatás miatt, de mivel ehhez kevés egy zárójel, ezért inkább majd lent adok linket), de ettől függetlenül világszerte elismert és alkalmazott rendszer. Leginkább a pályaválasztóknak hasznos, vagy legalábbis nekik ajánlják. Emellett viszont van egy másik jó tulajdonsága is: az emberek felismerhetik, hogy betegek, vagy csak különcek, akik nem illeszkednek bele a gyakori típusok általános elvárásába. Na,de jöjjön most az elmélet:

Az MBTI-ben négy preferencia van, amelyekre két lehetséges válasz van. A matekosok innen tudhatják, hogy 16 típus van összesen. A négy preferencia:

  • Energiaszerzés: Introvertált/Extravertált
  • Információgyűjtés: iNtuitív/Sensitive(Érzékelő)
  • Döntéshozatal: Feeling(Érző)/Thinking(Gondolkodó)
  • A külső világgal való kapcsolat(egy kicsit bonyolult ezt egy félmondatban megfogalmazni): Perception(megfigyelés, észlelés)/Judgment(megítélés,tervezés)

Az energiaszerzés alatt nem az ezós ostobaság értendő. Kétféle változata az extravertáció, és az introvertáció. Az extravertált emberek társaságban, közösségben tudnak feltöltődni, ott érzik jól magukat. Az introvertált emberek a kzösségben kicsit kényelmetlenül érezhetik magukat, jobb szeretnek egyedül, egy kis csendes szobában olvasni, vagy rejtvényt fejteni, mint bulizni, szórakozni. Ez az introvertáció "standard" változata, természetesen van különbség viselkedésben introvertált és introvertált között. Ismerek én olyan introvertáltat, aki  imád szórakozni járni barátokkal, csak a "barátok" alatt a szintén introvertált testvére értendő.

Az információgyűjtés leggyakoribb változata az érzékelés. Rájuk szokás azt mondani, hogy a világot az érzékszerveikkel érzékelik. Igaz, ez kifogásolható, elvégre az intuitív emberek ugyanúgy szemmel(pontosabban: aggyal) látnak, ahogy az érzékelők. Úgyhogy inkább úgy fogalmaznék: az érzékelők tapasztalatokra támaszkodnak, leginkább azokkal informálják magukat a világban. Az intuitívek ezzel szemben az elméletet használják mankónak, a tapasztalatokat belső gondolatmenetek, folyamatok során szelektálják.

A döntéshozatal betűinek eloszlása a népességben nagyjából egyenlő. Viszont lényeges különbségek vannak. Az érzők az érzelmeket tartják fontosnak, a döntéseiket főként az érzelmek, a szubjektív nézőpontok alapján hozzák meg. A céljuk az összetartás, az együttélés. Számukra az ember, és az érzelmei a fontosak, nem pedig az egyéb dolgok. A gondolkodók ezzel szemben a logikára , a kritikus gondolkodásra, és az érzelemmentes törekednek.

Az életstílus(na, mégis meg lehet fogalmazni!) gyakoribb változata a megítélés. A megítélők a döntéshozatallal, az eredmények keresésével fordulnak a külvilág felé. A megítélőket gyakran tartják merevnek, rendezettnek. Az észlelők ennek a fordítottja: a spontaneitás, az alkalmazkodás a jellemzőjük. Az észlelők az új információkra szomjaznak, és -ahogy a nevük is mondja- szeretnek megfigyelni. Gyakran tűnnek kiszámíthatatlannak mások számára.

Ezek lennének tehát a főbb szempontok. Ezek alapján a tesztkitöltő kap egy négybetűs mozaikszót(pl. ESFJ), amely a típusát határozza meg. A tizenhat típust négy-négy főcsoportba sorolják: Racionalisták(NT-k), Idealisták(NF-ek), Életművészek(SP-k]), és Gondviselők(SJ-k). Mindegyik típusnak megvan a saját különlegessége, innen is Myers-Briggs könyvének címe: Különböző adottságok.

A blogon szinte csak a Racionalistákkal, azon belül is leginkább a saját típusommal, az INTP-vel szeretnék foglalkozni. Hogy miért? Mert elfogult vagyok. Habár mindegyik típus különböző, és önálló, mégis a többség a saját típusát tartja a legjobbnak, pont azért, mert abba a típusba tartozik. Ezzel én sem vagyok másként: számomra  a favorit az INTP.

Mindegyik típus és főcsoport rendelkezik egy százalékszámmal, ami azt jelenti, hogy a népesség kb. hány százaléka tartozik ebbe a típusba. A legritkább típus az INFP(1%), az Idealisták közül. A legritkább főcsoport viszont a Racionalisták: a népességnek csupán a 12.5%-át teszi ki nagyjából, ami kevesebb, mint a leggyakoribb típus, az ESTJ a maga 13%-ával. A legritkább Racionalista típus az INTJ, 1.5%-kal. Őt követi az INTP, 2.5%-kal. Ezután az ENTJ típus jön, 4%-kal, és végül az ENTP típus, 4.5%-kal. És mivel az INTJ-k vannak a legkevesebben, ezért a mindennapokban őket utláják a legjobban. Őket követik az INTP-k, majd az ENTJ-k. Az ENTP-ket viszont különös módon(legalábbis én így tapasztalom) pont hogy bírják az emberek, főként a lelkesítő viselkedésük miatt. De ez lényegtelen.

És most jönnek a megígért linkek:

Forer-hatás

Tesztek 1

Tesztek 2

Hivatalos honlap

Nem hivatalos magyar honlap

A bejegyzés trackback címe:

https://intp.blog.hu/api/trackback/id/tr236003592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása